Пальмова олія, як інгредієнт, лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів у всьому світі – у першу чергу, завдяки своїй відносно низькій вартості і легкому видобуванню. Чи справді ця рослинна олія шкідлива для здоров’я? Це питання є досить суперечливим протягом багатьох років. Популярний жир використовують у виробництві миючих засобів, косметики, біопалива, кормів для тварин, хімікатів, багатьох харчових продуктів та навіть дитячих сумішей.
У списку інгредієнтів пальмову олію та її похідні можна знайти під будь-якою з приблизно 200 альтернативних назв, таких як: жир CBE та CBS, олеїловий спирт та октилдодеканол, цетиловий спирт, емульгатор E471, олеат і стеарат сорбітолу, токоферилацетат, ізопропілміристат, стеариловий спирт, пальмітинова кислота, етилгексилпальмітат, аскорбілпальмітат або просто жири рослинного походження.
Продукти, які містять пальмову олію*:Пальмова олія – рослинний жир, який отримують із плодів африканської олійної пальми (Elaeis guineensis), широко відомої як олійна пальма. Її батьківщиною є Західна Африка. Наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. олійну пальму завезли в Індонезію та Малайзію, які наразі є найбільшими експортерами пальмової олії.
Чи знали ви, що у середньостатистичному супермаркеті близько 50% продуктів містять пальмову олію? Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії порівнюють зі сферою виробництва тютюнових та алкогольних виробів – як за рівнем шкоди для здоров'я та навколишнього середовища, так і за зусиллями рекламників і лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком. Виробники пальмової олії витрачають чимало зусиль, щоб переконати споживачів в її нешкідливості або навіть користі для здоров'я.
Однак доповідь ВООЗ, підготовлена на основі 48 наукових досліджень, зокрема, метааналіз робіт, проведений експертами організації, продемонстрував переконливий зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу і підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.
Мало хто знає, що пальмова олія насправді червоного кольору і стає білою лише в процесі очищення. На подальших етапах обробки олія може піддаватися процесам модифікації, включаючи гідрогенізацію, що спричиняють несприятливі зміни у жирах, які споживає людина. Ці процеси надають маслу тверду консистенцію.
Ми проти пальмової олії, оскільки вона:
Kendamil та інші бренди харчування, представлені на сайті ma.com.ua та у фірмових магазинах МА, не використовують пальмову олію у своїх формулах. Ми дуже скрупульозно та уважно обираємо кожен продукт, який ви знайдете у нас. Так само, як ми обираємо їх для своїх дітей.
В деяких країнах пальмова олія є схваленим інгредієнтом дитячих сумішей, проте дослідження показали, що вживання суміші, що містить пальмову олію:
Критика виробництва та використання пальмової олії в господарстві надходить як від різних екологічних організацій, так і від самих споживачів. Виробництво пальмової олії контролюється Міжнародним союзом охорони природи (МСОП) і Всесвітнім фондом природи (WWF) . Це дві найвідоміші екологічні організації, які вказують на негативний вплив пальмової олії на навколишнє середовище.
15 травня 2018 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №3871, за яким використання пальмової олії в харчовій промисловості обмежується. Депутати пояснили потребу в цьому законопроєкті шкідливим впливом пальмової олії на здоров'я людей.
МА справді дбає про здоровий розвиток дітей. Ось чому ми не використовуємо пальмову олію в жодному із наших продуктів. А ще Мамині Асистенти надають перевагу грудному вигодовуванню, тож радять вживати каші чи суміші тільки після консультації з педіатром.
*World Wildlife Fund, GreenPalm, Rainforest Rescue/AGEB
**За даними https://www.bbc.com/ukrainian/features-47049536
***Koo WW, Hockman EM, Dow M. Palm olein in the fat blend of infant formulas: effect on the intestinal absorption of calcium and fat, and bone mineralization. J Am Coll Nutr. 2006 Apr;25(2):117-22. doi: 10.1080/07315724.2006.10719521. PMID: 16582027
****Lasekan, John B et al. “Impact of palm olein in infant formulas on stool consistency and frequency: a meta-analysis of randomized clinical trials.” Food & nutrition research vol. 61,1 1330104. 14 Jun. 2017, doi:10.1080/16546628.2017.1330104