burger
basket
Покупцю
Обране
Кошик
Мій кабінет
(044) 323-09-06 chevron
Графік роботи
пн-нд: з 09:00 до 20:00
search-voice
Нічого не знайдено...

Уся правда про пальмову олію і чому ми так прискіпливо відбираємо суміші та каші?

Уся правда про пальмову олію

Пальмова олія, як інгредієнт, лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів у всьому світі – у першу чергу, завдяки своїй відносно низькій вартості і легкому видобуванню. Чи справді ця рослинна олія шкідлива для здоров’я? Це питання є досить суперечливим протягом багатьох років. Популярний жир використовують у виробництві миючих засобів, косметики, біопалива, кормів для тварин, хімікатів, багатьох харчових продуктів та навіть дитячих сумішей.

пальмова олія

У списку інгредієнтів пальмову олію та її похідні можна знайти під будь-якою з приблизно 200 альтернативних назв, таких як: жир CBE та CBS, олеїловий спирт та октилдодеканол, цетиловий спирт, емульгатор E471, олеат і стеарат сорбітолу, токоферилацетат, ізопропілміристат, стеариловий спирт, пальмітинова кислота, етилгексилпальмітат, аскорбілпальмітат або просто жири рослинного походження.

Продукти, які містять пальмову олію*:
  • продукти харчування – 71%
  • споживчі товари – 24%
  • енергетика – 5% включно з біопаливом
пальмова олія

Пальмова олія – рослинний жир, який отримують із плодів африканської олійної пальми (Elaeis guineensis), широко відомої як олійна пальма. Її батьківщиною є Західна Африка. Наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. олійну пальму завезли в Індонезію та Малайзію, які наразі є найбільшими експортерами пальмової олії.

Чи знали ви, що у середньостатистичному супермаркеті близько 50% продуктів містять пальмову олію? Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії порівнюють зі сферою виробництва тютюнових та алкогольних виробів – як за рівнем шкоди для здоров'я та навколишнього середовища, так і за зусиллями рекламників і лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком. Виробники пальмової олії витрачають чимало зусиль, щоб переконати споживачів в її нешкідливості або навіть користі для здоров'я.

пальмова олія

Однак доповідь ВООЗ, підготовлена на основі 48 наукових досліджень, зокрема, метааналіз робіт, проведений експертами організації, продемонстрував переконливий зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу і підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.

Мало хто знає, що пальмова олія насправді червоного кольору і стає білою лише в процесі очищення. На подальших етапах обробки олія може піддаватися процесам модифікації, включаючи гідрогенізацію, що спричиняють несприятливі зміни у жирах, які споживає людина. Ці процеси надають маслу тверду консистенцію.

пальмова олія

Ми проти пальмової олії, оскільки вона:

  • призводить до ожиріння, розвитку хронічних захворювань та до збільшення смертей від ішемічної хвороби серця**;
  • систематично підвищує вміст в крові "поганого холестерину", який спричиняє атеросклероз;
  • своїм виробництвом завдає шкоди природі. Створення нових пальмових плантацій передбачає вирубку та випалювання величезних площ лісів і торфовищ, що призводить до викидів вуглекислого газу і трагічних змін у навколишньому середовищі. З 1970-х років внаслідок інтенсивної вирубки лісів в Індонезії лісистість регіону скоротилася з 99% до 49,8% у 2015 році. На межі зникнення опинилися такі види тварин, як суматранські слон, тигр і орангутан, для яких ці ліси були місцем проживання. В період з 1990 по 2008 роки через виробництво пальмової олії було знищено 8% лісів планети.

Kendamil та інші бренди харчування, представлені на сайті ma.com.ua та у фірмових магазинах МА, не використовують пальмову олію у своїх формулах. Ми дуже скрупульозно та уважно обираємо кожен продукт, який ви знайдете у нас. Так само, як ми обираємо їх для своїх дітей.

пальмова олія

В деяких країнах пальмова олія є схваленим інгредієнтом дитячих сумішей, проте дослідження показали, що вживання суміші, що містить пальмову олію:

  • перешкоджає засвоєнню корисних жирів, а також важливих мінералів, таких як кальцій;
  • може призвести до зниження кісткової маси та щільності кісток у пізнішому віці***;
  • викликає закреп. Це відбувається, коли пальмітинова кислота (жирна кислота, отримана з пальмової олії) зв'язується з кальцієм, утворюючи неперетравлювані частинки в кишечнику дитини, які потім виводяться з організму твердим калом****.

Критика виробництва та використання пальмової олії в господарстві надходить як від різних екологічних організацій, так і від самих споживачів. Виробництво пальмової олії контролюється Міжнародним союзом охорони природи (МСОП) і Всесвітнім фондом природи (WWF) . Це дві найвідоміші екологічні організації, які вказують на негативний вплив пальмової олії на навколишнє середовище.

15 травня 2018 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №3871, за яким використання пальмової олії в харчовій промисловості обмежується. Депутати пояснили потребу в цьому законопроєкті шкідливим впливом пальмової олії на здоров'я людей.

МА справді дбає про здоровий розвиток дітей. Ось чому ми не використовуємо пальмову олію в жодному із наших продуктів. А ще Мамині Асистенти надають перевагу грудному вигодовуванню, тож радять вживати каші чи суміші тільки після консультації з педіатром.

*World Wildlife Fund, GreenPalm, Rainforest Rescue/AGEB

**За даними https://www.bbc.com/ukrainian/features-47049536

***Koo WW, Hockman EM, Dow M. Palm olein in the fat blend of infant formulas: effect on the intestinal absorption of calcium and fat, and bone mineralization. J Am Coll Nutr. 2006 Apr;25(2):117-22. doi: 10.1080/07315724.2006.10719521. PMID: 16582027

****Lasekan, John B et al. “Impact of palm olein in infant formulas on stool consistency and frequency: a meta-analysis of randomized clinical trials.” Food & nutrition research vol. 61,1 1330104. 14 Jun. 2017, doi:10.1080/16546628.2017.1330104